Hiša zelišč - Narava iz Vrhov

Ajda (Fagopyrum escelentum)

 

Ajdo uporabljamo tako v zdravilne, kakor v prehrambene namene.

 

Kaj pravi zgodovina o ajdi?


Ajdo so šele v poznem srednjem veku Mongoli iz Centralne Azije in Sibirije, kjer je doma, prinesli v Evropo.  Kot živilo je imela velik pomen v 17. in 18. stoletju. Kot zdravilna raslina pa je imela ajda večji pomen šele v sedemdesetih letih, ko so odkrili njene zdravilne učinkovine.


Botanika in uporabni deli

 

Ajda je enoletna rastlina, zraste od 15 do 60 cm. Ajdo ne štejemo med žita, spada namreč v družino dresnovk. Njena sorodnica je med drugimi tudi kislica. Steblo ajde je pokončno, večinoma rdeče obarvano, njeni listi so srčaste oblike. Na koncu vejic se razvijejo beli ali rožnati cvetovi, kateri se z dozorevanjem prelevijo v trirobna semena. 


Ajdo, ki jo nabiramo za čaj, lahko sejemo čez vse poletje in jo pobiramo, ko je v polnem razcvetu. Čas nabiranja je zelo pomemben, saj vsebnost rutozida (glavne učinkovine v rastlini) narašča do cvetenja, nato pa začne padati in se zelo hitro niža. Za čaj in druge zeliščne pripravke nabiramo cvetove in liste. 


Ajda je zelo koristna tudi, če jo uporabljamo kot zeleno gnojenje, saj izločki iz njenih korenin ustavijo rast nekaterih plevelov. Poleg tega hitro raste in ima veliko rastlinskega materiala. Ajda obilno cveti, kar privlači čebele, ki so na vrtu izjemno koristne.

 

Kako ajda deluje?

 

Za ožilje

 

Glavne učinkovine zeli so flavonoidi, ki so znani antioksidanti, med drugim pa tudi ugodno vplivajo na ožilje. Uživanje pripravkov iz ajde povečuje pretok krvi v kapilarah ter zmanjšuje preveliko prepustnost kapilar, krepi stene žil in dodatno podpre vensko funkcijo, kar pomeni zmanjšanje težav zaradi kroničnega venskega popuščanja oz. krčnih žil. Deluje tako, da zatesni kapilare in preprečuje nabiranje vode v tkivu. Lajša težave, ki so povezane s krčnimi žilami: utrujene, težke noge, bolečine in krči v mečih.

 

Poleg težav s krčnimi žilami, ajda lajša tudi težave s hemeroidi ter ugodno deluje na srce in krvni obtok.

 


 


V takšen napitek je priporočljivo stisniti sok limone, saj vitamin C pomaga absorbirati zdravilne učinke ajde v naše telo.

 

Kot podporo utrujenim in težkim nogam pri krčnih žilah, uporabimo kostanjevo mazilo

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pripravki HIše zelišč z ajdo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čaj z ajdo in črno kumino je primeren za uživanje ob težavah s krčnimi žilami ter pri občutku utrujenih in težkih nog. Ajda je rastlina z največjim deležem rutozida, ki ima ugodne učinke na ožilje.

Črna kumina, ki je vsestransko uporabna rastlina, med drugim ugodno vpliva na žilni sistem, kar delovanje ajde še podkrepi. Dodatek ostalih sestavin v čajni mešanici (kopriva, melisa, limonska trava) delujejo prečiščevalno in protivnetno, ožepek pa med drugim preprečuje pokanje kapilar.

 

 

 

 

 

 

 

 


   

 

 


Zeliščne kapljice ajde - so prav tako primerne za
uživanje ob težavah z ožiljem,saj ajda preprečuje
pokanje in krvavenje kapilar,učinkovito vpliva na
otekle noge in vensko popuščanje.