Hiša zelišč - Narava iz Vrhov

Aromaterapija

„Čutiš kako cvetovi razdajajo svoje dragocene dišave in tuhtaš, kako iz take drobcene stvari lahko pride ta dišeči tok – dojemi, da v takšnem okolju večnost odpre svoja minljiva vrata“ (William Blake).

 

Aromaterapija je kompleksna umetnost zdravljenja, ki uporablja eterična olja aromatičnih rastlin, z namenom ohranjanja telesnega zdravja in mirnosti uma. Vonji nam obudijo spomine in prebudijo naša čustva. Prijeten vonj se dotakne naše duše in dvigne psihično stanje in krepi dobro počutje. Voh je kot okno v čustveno življenje.

 

Že v vseh velikih antičnih kulturah so poznali moč eteričnih olj za zdravljenje uma, telesa in duha. Aromatične rastline so imele osrednjo vlogo v umetnosti zdravljena davnih civilizacij. Prvi zapiski o dišečih esencah segajo več kot pet tisoč let nazaj. Slavni delfski oraklej je svoje magične prerokbe razodeval izpod dišečih plasti kadila in cedre. Kleopatra je namočila jadra svoje ladje v izvlečke jasmina in vrtnic, da bi s tem uročila mogočnega bojevnika Marka Antonija. Rimska princesa iz Nerole je poškropila svoje rokavice z oljem pomarančnih cvetov.

 

Eterična olja so dragoceno darilo narave, ki deluje na naše čute. Izbira eteričnega olja je odvisna od trenutnega razpoloženja in težav, ki nas tarejo. V telo prehajajo skozi kožo in pljuča, kjer prek krvnega obtoka, s svojimi učinkovinami delujejo na posamezne organe in organske sisteme. Močno učinkujejo tudi na mentalno, čustveno in psihološko plat. Primer: eterično olje vrtnice deluje kot antidepresiv, afrodiziak ter uravnoveša živčni sistem.

 

Eterična olja lahko uporabljamo na različne načine, kot dodatek kopelim, pri inhalacijah, v toplih in hladnih obkladkih, kot dodatek kremam in losjonom, pri negi las ter za odišavljanje prostorov v izparilnikih ter nenazadnje pri izdelavi lastnih parfumov. Osnovna uporaba eteričnih olj v aromaterapiji in tudi najbolj učinkovita metoda, je masaža. S kombinacijo zdravilnega učinka dotika in eteričnega olja dosežemo najboljši učinek na telo. V stresnem vsakdanjiku si lahko s pomočjo eteričnih olj pričaramo majhne oaze, ko si vzamemo čas samo zase. Najdemo miren kotiček, se prepustimo opojnim vonjem svojega najljubšega eteričnega olja, spijemo skodelico zeliščnega čaja, poslušamo prijetno glasbo, beremo dobro knjigo ali pa zgolj uživamo.

 

Eterična olja nam pomagajo izboljšati razpoloženje, nas umirijo, skrbijo za dobro počutje in izboljšujejo kakovost bivanja. Ob uporabi eteričnih olj aromaterapevti pogosto svetujejo pitje zeliščnih čajev, saj ti pomagajo pri razstrupljanju telesa. Opozoriti pa velja, da eteričnih olj nikoli ne nanašamo direktno na kožo.

 

„NI SREČNEGA DNEVA BREZ DOBREGA VONJA“ (staroegipčanski pregovor)

V skupini ni artiklov.