Sadni, zeliščni, zeleni, beli, črn, rooibos…in še bi lahko naštevali. Eni bolj poznani drugi manj.  In kot ste že zagotovo ugotovili so meni in Ireni najbližji zeliščni, a nikakor ne pozabljava tudi na druge, ki prihajajo z različnih koncev sveta.  Že kot majhni so naju »okužili« z domačimi zeliščnimi zvarki, ki so jih skrbno pripravljale najine mame in babice. Ja, to je bila domena žensk :).  Najbolj mi je ostal v spominu čaj iz posušenih bezgovih jagod. Njegovo mesto je bilo v posebni škatlici, shranjeni vedno na istem mestu v omarici. Še danes se živo spominjam njegovega vonja. Od pozne jeseni pa vse do pomladi je bila skodelica tega čaja vedno nekje na strani štedilnika, po domače »šprgeta«. 

 

In ljubezen do čaja in posledično do zelišč je ostala vse do danes, čeprav je bila v najstniških letih malo odrinjena na stran, je znova vzplamtela s Hišo zelišč. Sprva sva z Ireno razmišljali kaj bo tista rdeča nit najinih čajev. Nisva želeli posnemati drugih uveljavljenih zeliščarjev, predvsem sva iskali odgovor, kaj nama zelišča predstavljajo, kaj nama pomenijo.

 

Čaji za vsak dan! Čaji, ki jih lahko pijemo, ko nam zapaše, v družbi,  ko si želimo čas zase, ob prebiranju knjige, po masaži,…..in nenazadnje tudi, ko smo prehlajeni. To je najino vodilo. Vpeljati kulturo pitja čaja, ki ni omejena zgolj na zimske in jesenske mesece, ko nas pestijo prehladi in gripe ampak, da čaj postane naš vsakdanji spremljevalec. V poplavi ponudbe »umetnih« pijač smo pozabili na domač čaj, ki je več kot  odlična zamenjava.

Temu primerno sva kreirale čajne mešanice, nekatere med njimi so posebne, ne samo po izboru zelišč, ampak  tudi po barvni kombinaciji zelišč, ki delujejo na naša čustva.

Izbirate lahko med Zimskim čajem-Toplino, Osvežilnim čajem-Veseljem, Hišnim čajem-Kreativnostjo, Menta čajem-Umirjenostjo,…

Topel ali hladen, sladkan, neskladkan, z limono ali brez,….kakor vam prija. Mogoče s skodelico čaja na dan, lahko naredite korak k boljšemu počutju in nekaj dobrega zase :)