Včeraj je v medgeneracijskem centru v Idriji potekala delavnica o zeliščih in zeliščnih čajih. Na pobudo centra sva z Laro z veseljem sprejeli sodelovanje, saj želiva zelišča širiti med ljudi. 
Medgeneracijski center v Idriji se je odprl šele v jesenskih mesecih prejšnjega leta, sedaj pa je v njem že pestro vsakotedensko dogajanje. 

Na njihovi spletni strani piše tako:
"Iz potrebe, izražene v lokalni skupnosti, želje soustvarjati pestrejše življenje in povezovati različne generacije, doseči izmenjavo znanj, spretnosti in izkušenj, se je rodila želja po oblikovanju Medgeneracijskega centra v Domu upokojencev Idrija. Želimo si ustvariti točko, ki bi bila stičišče za vse tiste, ki so sami; jim manjka družbe, tiste, ki bi si želeli kaj novega spoznati, se naučiti ali bi na drugi strani želeli tisto kar vedo in znajo posredovati drugim. Želimo si povezati vse ljudi v lokalni skupnosti in spodbujati medgeneracijsko sodelovanje."

Zastavljeni cilji jim dobro uspevajo, kar se je potrdilo tudi na naši delavnici.

Žal je čas, ko med nami razsaja viroza, zato se stanovalci doma upokojencev delavnice niso udeležili. Kljub temu smo se zbrali prijetna, generacijsko pestra skupina.

 

 

Govorili smo predvsem o rastlinah, ki se jih poslužujemo pozimi. Bezeg, lipa, timijan, žajbelj, ameriški slamnik, lučnik, slez,... Debata se je seveda širila v vse smeri in prav je tako. Res je super, kadar se zbere skupina, ki sodeluje. Pove svoje izkušnje, sprašuje in z zanimanjem posluša ostale. 
Pripravili smo tudi čaj za zimo. Splošen zimski čaj, ki lajša vse znake prehlada: pospešuje potenje, blaži bolečine v grlu, greje ter pomaga izkašljevati.


Recept za čaj gre takole:


 za 100 g čaja vzamemo:

 
- 20 g cvetov lipe
- 20 g cvetov bezga
- 20 g listov poprove mete
- 20 g cvetov in listov kapucinke
- 10 g timijana
- 10 g cvetov lučnika 

  

Lipa in bezeg poskrbita za potenje in s tem zmanjšata čas neprijetnega prehlada, timijan kot močan antiseptik poskrbi za boleče grlo, lučnik redči sluz in pomaga izkašljevati, kapucinka  je naravni antibiotik in vsebuje kar nekaj vitaminov. Kot piko na i, poprova meta doda nekaj svežega okusa, greje od znotraj, razkužuje in deluje protivirusno.  Skratka, čaj s širokim spektrom delovanja, ki bi prehlad in vse neprijetnosti povezane z njim, ob počitku seveda, moral skrajšati in omiliti. 

Zaradi pozitivnih občutkov ob izpeljani delavnici, je naša želja nadaljevati sodelovanje z medgeneracisjkim centrom. Prav gotovo bomo našli še kakšno stvar, ki bo zanimiva in poučna. Zelišča so namreč širok pojem, o katerem se lahko debatira ure in ure.
Dogajanju v medgeneracijskemu centru lahko sledite na tej povezavi.