Kdo je Teta Pehta? Po vsej verjetnosti jo le redko kdo ne pozna. In čisto malo verjetno je, da je nekje kdo, ki ne ve za njene rožice, tiste zdravilne. Klobuk, okrog njega venec zdravilnih rožic, dolgo krilo in košara, polna zdravja.  To je lik, ki predstavlja zeliščarico, tisto ta pravo. 


Z Laro sva se odločili, da želiva tudi v Hiši zelišč imeti lik, ki bo predstavljal najina zelišča. Lik, namenjen predvsem otrokom. To je Vila Sibila. Sveta Šembilja, bolj po odraslo, prerokovalka in skorajda malo «čarovnica«. Naši dedki in babice so poznali zgodbe o Sveti Šembilji, ki je prerokovala in napovedovala prihodnost.  Midve prihodnosti ne bova napovedovali, želiva pa otrokom predati znanje ter  zavedanje o uporabnosti zdravilnih rastlin.


Tega projekta se lotevava na več področjih. Lara, takrat ko ima čas, napiše kakšno pravljico o Vili sibili ter njenih čudodelnih zdravilnih rastlinah. Tako je že nastala pravljica o tem, kako je Vila Sibila lisički pozdravila tačko z ognjičevim mazilom, ter o poprovi meti in miški, ki je spoznala, da poprova meta prav nič ne diši po popru. Takšne in drugačne zeliščnepravljice bodo nekoč objavljenje v prav posebni knjigici o Vili Sibili. 


Ob našem zeliščnem nasadu  bo nekoč stal tudi čisto pravi učni vrt zdravilnih rastlin. Imenoval se bo vrt Vile Sibile. V njem bodo zasajene čisto vse zdravilne rastline, ki bi jih otroci morali poznati  in jih uporabljati skozi življenje.


Otroke že sedaj zelo radi sprejmeva pri nas, na našem nasadu zelišč. Skozi različne delavnice, na katerih je poudarek, da otroci sami naredijo izdelek iz zelišč, poskušava vspodbuditi zanimanje za zdravilne rastline. 


V letošnjem poletju so k nam prišli vrtovčki iz Spodnje Idrije, pred tem pa sva jih z Laro obiskali v njihovem vrtcu. Ko ti v zahvalo za obisk podarijo izjemen izdelek izpod njihovih rok, je ves trud poplačan.

 

 

 

Prav tako je Zveza prijateljev mladine Idrija k nam na izlet in delavnico pripreljala otroke iz Idrijske in Cerkljanske občine.  Pri mešanju poletnega čaja smo sedelovali prav vsi in se ob tem neizmerno zabavali . In ja, od vseh zelišč, ki so nasajena v naši njivi, so vedno najslajše gozdne jagode

 

 


Nabiranje zrelih jagod

 

V sklopu projekta Dediščina gre v šole sva prejšnji teden sodelovali z mini delavnico »Čajanka v šolskih klopeh«. Bili sva na obisku v Osnovni šoli Idrija ter podružnični šoli Zavratec. Konec tedna pa je k nama na obisk prišlel 6. razred Osnovne šole Spodnja Idrija. Imeli smo se res fino, ne samo otroci, temveč tudi midve.

 

 


Mešanje "krepčilnega" čaja v Zavratcu

 

Pred vsako otroško delavnico imava z Laro  pomisleke in tremo, čeprav se je vedno izkazalo, da so otroci hvaležno občinstvo . Radi ustvarjajo, radi se učijo in predvsem radi naredijo izdelek, ki ga  lahko odnesejo domov ter s ponosom pokažejo svojim staršem.