Na prvi pomladni dan začenjamo z novo temo na našem blogu. Hiša zelišč skozi letne čase. Kaj počnemo v Hiši zelišč pozimi, pomladi, poleti in jeseni.  Pisali bomo o našem delu na poljih, obiranju zelišč, pripravi zelišč,….skratka predstavili vam bomo naš delovni vsakdan skozi celo leto. Ne bo manjkalo koristnih nasvetov o pripravi vrta, obiranju, sušenju zelišč, pripravi zeliščnih čajev, sokov…. itd.

Že kar pošteno smo zakorakali v mesec marec. Po nižinah se vrtovi že pripravljajo na novo rastno sezono. Pri nas na 1000 mnm pa bomo morali počakati še kakšen mesec, preden bomo lahko sadili in sejali na prosto. Sneg še kar vztraja na delih njiv.

 

 

A na letošnjo sezono je bilo potrebno misliti že lani jeseni, ko smo njive na novo preorali ter na novo posadili rdeči in črni ribez, aronijo ter vrtnico »Rosa rugosa«.

Čisto na novo smo (z veliko pomoči domačih) naredili 5 teras, s tem pridobili nekaj novih površin, na njih pa posadili ribez, boysenberry, maline, ….

 

 

Januar in februar sta najbolj mirna meseca. V februarju je sicer že potrebno naročiti nove sadike in semena. Sedaj v marcu, če je topla pomlad, pa lahko prva semena posejemo v rastlinjak.

 

               (rastlinjak še v izgradnji, a letos je že v funkciji :))

 

 

Za letošnje leto pripravljamo nekaj novosti za obiskovalce. Poleg enega izmed nasadov bomo uredili čutno zeliščno pot - visoko gredo z raznovrstnimi zelišči, kjer boste zelišča spoznavali prek čutil. Čutna pot skozi zdravilne rastline vas bo popeljala po poti okusa, vonja, tipa ter vida. Spoznavanje zdravilnih rastlin preko čutil je posebno doživetje, saj zdravilne rastline nudijo ogromno vonjev, okusov in oblik.

In še ureditev tematskih visokih gred zdravilnih rastlin glede na učinkovine. Zelišča za čaje, hladne napitke, tipične kulinarične začimbe, zelišča z grenčinami, sluzmi,….

 

Da pa se bo vse lepo vklopilo v okolje, že pripravljamo koncept zasaditve, tudi s pomočjo prijateljice, krajinske arhitektke, Janje Mlakar.

Nikakor pa ne pozabljamo na naše najmlajše. V program smo umestili dve delavnici namenjeni otrokom:

- Spoznavanje prostorastočih zdravilnih rastlin na travniku in posajenih na vrtu ter

- izdelava čajev.

 


Tematske delavnice za otroke potekajo v naravi, ob zeliščih, kjer so  možnosti za učenje in zabavo neomejene. Otrokom želimo približati zelišča, jih podučiti o njihovi uporabi in jim pokazati, kako z veseljem in zabavo zelišča tudi pripraviti.

Zdravilne rastline otroci spoznavajo tudi skozi zgodbe, v katerih nastopa Vila Sibila, ki zelišča predstavlja na svoj pravljičen način.

 

Tako, dela ne manjka niti v mirnih zimskih mesecih :)