V decembru sva bili z Laro vabljeni na prav poseben, prvi ženski večer, v eni izmed najbolj prijaznih trgovin v Ljubljani - OrCi. Tam seveda poleg ostalih ekoloških in veganskih stvari prodajajo tudi najine čaje in zeliščne kapljice. Večer se je odvijal in odvil točno tako, kakor sva pričakovali. Prijeten pogovor med ženskami o težavah, prehrani, zdravju in še in še. Ne predavanje, ne učna ura, temveč pogovor.  Res sva bili veseli, da sva delček svojega znanja o zeliščih delili z ostalimi.

In ravno ob tem pogovoru sem dobila idejo, da tale zapis posvetim zdravilnim rastlinam, ki so v prvi vrsti namenjene nam, ženskam.

Preden se lotim rastlin, bi rada poudarila eno stvar. Zdravilne rastline potrebujejo čas. Pri uživanju čajev pač ni hitrih rešitev. Vzemimo si čas zase, poklonimo si mir in užitek ob skodelici čaja. Prav tako pa dajmo čas tudi zdravilnim rastlinam. Od njih ne pričakujmo ekspresnih rešitev. Rastline nam bodo svojo zahvalo pokazale s pozitivnimi in dolgotrajnimi učinki na našo dušo in telo.

Plahtica, rman, pelin, krvomočnica, kamilica, ognjič. To je le kratek seznam rastlin, ki bi jih vsaka ženska morala poznati. Takšnih rastlin je seveda še več, jaz pa se bom osredotočila le na nekatere.

Plahtica je kraljica ženskih rastlin. Ponekod jo imenujejo tudi Marijin plašček. Plašček, ki "pokrije" vse ženske težave. Takšno ime se jo verjetno drži še iz časov, ko so plahtico, tako kakor številne druge rastline, posvetili Devici Mariji. Pri nas najdemo veliko vrst plahtic, vendar jih je med seboj težko ločiti. Pa pravzaprav nič hudega, vse imajo namreč v sebi zelo podobne učinkovine. Gorsko reso, kakor ji tudi pravijo, bi morala poznati vsaka ženska. Vse od pubertetnice, ki šele vstopa v rodno obdobje, do žensk v srednjih letih, ki počasi vstopajo v obdobje mene. Neredne menstruacije, krči in bolečine, težave z zanositvijo,
poporodna izčrpanost, beli tok, vnetja, neprijetnosti v meni.... Prepričana sem, da je med nami le malokatera, ki se ni srečala z vsaj eno izmed omenjenih težav.  Plahtica lajša vse naštete težave. Ureja menstruacijo, blaži krče in bolečine, čisti ter krepi maternico, blaži težave, ki jih starejšim ženskam prinaša mena. Glavni krivci za takšno dobrodejno učinkovanje plahtice so grenčine in čreslovine. Žal delovanje rastline pri vseh naštetih ženskih težavah ni znanstveno dokazano. Kljub temu pa menim, da so številni pozitivni odzivi žensk dovoljšen dokaz, da vsa ljudska pričevanja niso iz trte zvita. Žal smo v našem "razvitem" svetu pozabili ogromno stvari, ki so jih naši predniki vedeli in koristno uporabljali.
Druga rožica, ki bi se ji ženske morale poklonit, je rman. Pravijo mu tudi "ženskam najljubša rastlina". Znan je po tem, da pomaga dekletom urejati mesečno perilo ter blaži krče v spodnjem delu trebuha in križa, ki se pojavljajo ob menstruaciji. Rman je med vsem drugim tudi spazmolitik, kar pomeni, da blaži krčne bolečine. Rman ima seveda poleg teh zdravilnih lastnosti še mnogo drugih. O njih se bova razpisali v kakšnem izmed naslednjih zapisov.


Pelinu pa zadnja leta žal delamo precejšnjo krivico. Nesrečni tujon, ki ga rastlina vsebuje je pripomogel k temu, da smo pozabili na vse njegove dobrodejne učinkovine. Pelin je ena izmed zdravilnih rastlin z najbolj širokim spektrom delovanja. Če ga samo povohamo, kaj hitro spoznamo njegovo grenkobo. Samo najbolj pogumni si upajo njegove liste dati pod zobe, saj je okus res grenak. Prav zato je pelin najbolj čislan in poznan kot zdravilo za želodec. Malokdo pa ve, da je pelin tudi dobrodošla pomoč ženskam. Znan je predvsem po tem, da sproži zaostalo menstruacijo ter krepi šibko mesečno perilo. Poskrbi, da se maternica prečisti in pripravi na naslednji ciklus. V zmernih količinah, kot poparek, nam pelin prav gotovo ne bo škodoval, temveč kvečjemu koristil.

Krvomočnico poznajo predvsem ženske, ki imajo težave pri zanositvi. Nekatere jo hvalijo, spet druge dvomijo v njeno učinkovitost. Krvomočnica ali smrdljička naj bi ugodno delovala na maternično sluznico in jo debelila, da se jajčece tako lažje vgnezdi. V nobeni literaturi takšnih učinkov, ki jih nekateri pripisujejo krvomočnici, nisem našla. Največkrat je omenjena le kot dobrodošla pomoč pri urinalnih infekcijah.

Iz vseh teh rastlin in seveda še iz nekaterih drugih, lahko pripravimo čaj za ženske. Midve sva takšno mešanico poimenovali kar ženski čaj. Vsebuje liste plahtice in cvetove rmana, ki blažijo krče, urejajo menstrualni ciklus in na splošno krepijo ženska rodila. Poleg dveh ključnih sestavin, sva dodali še liste melise in cvetove sivke ter kamilice, ki pomirjajo žensko razdraženost v "tistih dneh" ter koprivo, ki pomaga, da se telo redno čisti.


Poleg čajev, bi si ob težavah ženske morale večkrat vzeti čas tudi za vodne in parne kopeli. Kako to storiti? V lonec natočimo veliko vode, jo prevremo nato pa dodamo tri velike žlice izbranih zelišč. Lonec nato postavimo v stranišče ali bide, se previdno namestimo nadenj ter pustimo, da para prodira v nožnico. Paziti je potrebno, da para ni prevroča, saj se lahko opečemo.  Za toploto poskrbimo tako, da se od vratu in vse do tal ovijemo v odejo. Po opravljeni parni kopeli se je priporočljivo vsaj za pol ure toplo pokriti in umiriti. Takšno kopel napravimo trikrat v zadnjem tednu pred menstruacijo. Poskrbela bo, da bo mesečno perilo manj boleče in neprijetno.

In če povzamem ugotovitve: zdravilne rastline, čas in mir v duši so pravi recept za dobro počutje žensk.