Hiša zelišč - Narava iz Vrhov

Citronka (Aloysia triphyla)

 

Zgodovina
Citronka izhaja iz Južne Amerike. Od tam so jo v 18. stoletju v Evropo prinesli španci. Rodovno ime Aloysia je dobila pa takratni ženi špasnkega kralja Mariji Luisi, kateri je bil vonj citronke še posebej všeč. Na začetku so rastlino uporabljali za pripravo pafumov, mil in likerjev. V zdravstvene namene so jo začeli uporabljati v Franciji, kjer so s citronko lajšali prebavne težave in jo predpisovali pri motnjah spanca ali živčnosti.

Sestavine:


Delovanje: pomirjevalno, pospešuje prebavo in blaži napenjanje, preprečuje nastanjanje črevesnih plinov


Področja uporabe
Listi citronke se uporabljajo za izboljšanje prebave pri simptomih, kot so črevesni krči in vetrovi. Preprečuje napenjanje, pomaga pri stanjih slabosti in premočnem bitju srca.
Prijeten citronasti okus čaja deluje pomirjajoče in pomaga pri glavobolu, ki nastane zaradi živčnih razlogov. Citronka je poleg lipe, mete in kamilic ena izmed sestavin tako imenovanega »čaja za srečo« , ki ga priporoča francoski zdravilec in zeliščar Maurice Messegue.
Uporablja se tudi pri prehladnih obolenjih za čiščenje dihalnih poti in znižanje previsoke telesne temperature.
Zaradi prebavnih in sproščujočih učinkov si je čaj iz listov citronke priporočljivo privoščiti po večerji.

Citronka se pogosto uporablja tudi v kulinarične namene. Njeni sveži listi zagotovijo okus po limoni, zato jih dodajamo različnim čajnim mešancam, sadnim solatam in drugim jedem ter pijačam.


Kontraindikacije: ne uporabljamo jo pri vnetjih želodčne sluznice.