Hiša zelišč - Narava iz Vrhov

Malinjak (Rubus ideaus)

 

Zgodovina
Maline so nabirali in uživali že v predzgodovnskih časih. Arheološke najdbe iz kamene dobe kažejo, da so maline pradavne spremljevalke človeštva. V srednjem veku so malinove liste uporabljali proti kožnim boleznim in driski. Po besedah grškega botanika Dioscoridesa naj bi izvirala iz Krete na gori Mount Ida. Včasih so v kis namočene maline uporabljali za zbijanje vročine in proti angini. Leta 1735 je irski botanik K`Eogh zapisal, da so malinovi cvetovi in sadeži pomešani z medom zelo koristni pri vnetjih oči in vročini. Sadeži da so dobri za srce in bolezni ustne votline. V vojnih časih so ljudje malinove in robidove listi nabirali in uživali kot nadomestek za pravi čaj, saj imajo posušeni podobno aromo.


Sestavine: listi: hlapna olja, polipeptide, flavonoide, tanine; sadeži: citronska kislina, jabolčna kislina, pektin, sadni sladkor, vitamin A, B1 in C


Delovanje: hladilno, strjuje kri, tonizira


Področja uporabe
Malinovi listi so primerni za ženske težave, saj uravnavajo menstrualni cikel in blažijo bolečine. Priporočajo se za pripravo na lažji in krajši porod. Uporabo malinovih listov za pripravo telesa na porod podpirajo tudi laboratorijske študije, ki kažejo, da ima zelišče vrsto učinkovin na nosečo maternico. Avstralski raziskovalci so namreč ugotovili, da uživanje listov malin skrajša čas poroda, omili bolečino ob porodu in prav tako se zmanjša verjetnost, da se otrok rodi prej ali pozneje od predvidenega datuma. Čaj se uživa v zadnjem tromesečju nosečnosti.Čaj iz listov je zelo uporaben tudi za različne čajne mešanice, saj je poln vitamina C. Zaradi blagih grenčin je priporočljiv pri otroški driski. Prav tako je koristen pri razjedah v ustih in krvavenju iz dlesni.Sadeži pomešani z malce medu so odličen hladilni napitek, ki ga uživamo ob visoki vročini. Sirup iz sadežev je odlično krepčilno sredstvo za srce.