Hiša zelišč - Narava iz Vrhov

Melisa (Melissa officinalis)

Meliso uporabljamo predvsem zaradi njenega pomirjevalnega učinka, vsekakor pa se velja osredotičiti tudi na njene druge zdravilne učinkovine.

 

 

Melisa je znana kot rastlina "sladkih sanj"

 

Kaj pravi zgodovina o melisi?

 

Rodovno ime Melisa izvira in grške besede, ki v prevodu pomeni čebela. To kaže na to, da je bila že v preteklosti rastlina zelo priljubljena paša za čebele. V 16. stoletju so čebelnjake odišavljali z listi melise, saj je prijeten vonj čebele vspodbujal k nabiranju medu. Še danes melisa krasi okolico marsikaterega čebelnjaka.

 

Meliso so v 11. stoletju v Evropo prek Španije in nato v Nemčijo prinesli Arabci. Gojili so jo predvsem menihi v samostanih in jo uporabljali kot zdravilno rastlino, začimbo in dišavnico.

 

V 17. stoletju je postalo zelo znano karmeličansko melisino žganje, ki so ga začele proizvajati karmeličanke iz Pariza. Meliso so kombinirale z limonino lupino, koriandrom, muškatnim oreščkom in korenino angelike.

 

 

Kako melisa deluje?

 

Melisa je nežna rastlina, vendar vseeno zelo učinkovita, zato je mnogokrat priporočena tudi za otroke.

 

Za pomiritev

V današnjem tempu življenju je stres beseda, ki jo pogosto srečamo in prav ta je mnogokrat vzrok za marsikatero zdravstveno težavo. In prav melisa je tista magična rastlina, ki deluje pomirjujoče na živčni sistem.

Pripravki iz te čudežne rastline pomagajo pri stresu, nespečnosti, nemirnosti, tesnobi, depresiji ter želodčnih in drugih težavah, ki jih povzročajo živci. Melisa ja znana kot rastlina, ki izboljšuje splošno razpoloženje. Že Sveta Hildegarda opisuje, da je melisa topla rastlina in da osebi, ki jo uživa prikrade nasmeh na usta.

 

Pri prehladinih obolenjih

Vroč čaj iz listov melise blago spodbuja potenje, zato se priporoča za lajšanje prehladnih obolenj in zniževanje telesne temperature. Melisa se prav tako ponaša s  protivnetnim, protibakterijskim in protivirusnim delovanjem in prav iz teh razlogov koristi pri prehladu, gripi, kašlju in drugih vnetnih stanjih.

 

Protivirusno delovanje

Nedavne raziskave so pokazale, da ima melisa protivirusne učinke. Pripravki iz melise se uporabljajo za blažitev simptomov herpesa, ocvirkov in drugih virusov. V ta namen si pripravimo mazilo iz melise in ga nanašamo na obelolo mesto. Klinične študije so dokazale, da mazilo učinkovito odpravlja simptome virusa, kot so ranice, ocvirki na ustnicah, genitalni herpes in druge.

 

Težave želodca in črevesja

Znanstveno je priznana tudi uporaba listov melise pri težavah z želodcem in črevesjem, ki niso pogojeni z organskimi boleznimi. Aromatična rastlina pospešuje prebavo, preprečuje napenjanje in uspešno odpravlja krče.

 

                                                                             

 

 

 

 

 

 

Pripravimo si odličen čaj, s katerim se bomo posladkali ob večerih. Zazibal nas bo v miren spanec in nam pričaral sladke sanje. Prav iz tega razloga takšni čajni mešanici v Hiši zelišč pravimo Sladke sanje.                              

Iz suhih rastlin si pripravimo mešanico in jo shranimo  v steklen kozarec, v suh in temen prostor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Uporaba v aromaterapiji

 

 

Čisto in kakovostno eterično olje melise je zelo drago in le stežka ga je najti v trgovinah. Eterično olje, ki se ponavadi prodaja za meliso, je ena izmed naravnih mešanic eteričnih olj, ki so najpogosteje pridobljena iz citronele in limonske trave.

 

 

Eterično olje melise

 

 

Kadar se počutimo žalostni in potrti si pripravimo naslednjo mešanico eteričnih olj:

3 kapljice melise

3 kapljice pomaranče

2 kapljici kadilne bosvelije.

Mešanica eteričnih olj v izparilniku nam bo  pričarala prijeten, vspodbuden in dišeč bivanjski prostor.

 

 

 

Uporaba na čustvenem področju

Olje melise je eno izmed najboljših eteričnih olj za lajšanje duševne napetosti, depresije, potrtosti in tesnobe. Spodbuja življenjsko radost, odganja temačne misli in naredi srce veselo. Uporabljamo ga lahko kot pomoč pri odpravljanju potrtoti ins žalovanju ob izgubi nam drage osebe.

Že srednjeveške zdravilske bukve so meliso omenjale kot "eliksir življenja" in prav iz razloga da nam okrepi čustva in pomaga najti notranje zadovoljstvo, jo tako označujemo še danes.

 

Uporaba pri težavah s prebavili

Uravnava delovanje prebavil, blaži in zmanjšuje prebavne krče.

Pomaga pri odpravljanju slabosti in slabe prebave, predvsem takrat kadar so te težave posledica stresa in notranjenga nemira.

 

Uporaba pri težavah s kožo

V primeru pikov insektov, vnetju kože in alergij zmanjšuje pordelost, oteklino in srbenje.

Pri nanašanju eteričnega olja na kožo je treba biti pazljiv, sploh pri ljudeh z občutljivo kožo. Nanašamo ga v majhnih količinah in v največ 1 - odstotni koncentraciji.

 

Uporaba na področju srca in ožilja

Ker velja melisino eterično olje za zelo krepčilnega koristi srcu in ožilju.  Pomaga zniževati krvni tlak, krepi srce in umirja previsok srčni utrip.

 

 

Melisa v kulinariki

 

Sveži melisini listi imajo okus in vonj limone. Prav zato se izredno poda k vsemu sadnemu - pecivu, solatam in kremam.

Poleg tega pa je melisa presenetljivo dobra družba ribi in piščancu. Meso pred pečenjem položimo v sesekljane liste melise, le ta bo poskrbela za poln in prijeten okus. Tudi okus zelenjave bo z dodatkom melise postal izrazitejši.

 

Za osvežitev si lahko pripravimo naslednji posladek: v navaden jogurt zamešamo nekaj sesekljanih svežih listov melise in potresomo s svežimi gozdnimi sadeži (jagode, borovnice, maline, robide). Premešamo in uživamo ob prijetni osvežitvi v vročih poletnih dneh.