Hiša zelišč - Narava iz Vrhov

O nas

Lara v nasaduVisoko nad idrijsko kotlino, okoli tisoč metrov nad morjem, tam, kjer »ni več greha«, najdete naše Idrijske Krnice.

Tu se nebo dotika zemlje, oko seže daleč onstran meja in se naužije bogastva razkošnih pogledov. Svet, kamor mestni vrvež ne seže, deluje skoraj čudežno: upočasni korak, srce uglasi z utripom narave, duši pusti, da si odpočije. Uho pa ujame prijazen pozdrav njegovih prebivalcev, ki so v stoletjih znali in hoteli ohraniti prvobitno vrednost koščka zemlje, kjer živijo.

Oko objame domačije, pripete ob hribovita pobočja, ukoreninjene na mehkih, oblih vrhovih krniških vzpetin, prislonjene na odprte dolinice – krnice, hiše, kot bi jih nekdo z vrha razigrano potresel po razgibanem zakraselem prostranstvu. 


Dinarsko-kraški svet, ki se prepleta s predalpskim ter mehka toplota morskih vetrov, ki jo semkaj zanese po dolinah Soče in Idrijce, ustvarjajo tu življenjske pogoje, ki porajajo izjemno pestrost rastlinstva, od redkih zaščitenih rastlin do zdravilnih zeli z blagodejno močjo. Zato ne čudi, da se je prav tu rodila naša »Hiša zelišč«, ime za blagovno znamko, ki v sebi združuje ljubezen do narave in njenega bogastva. Po principu ekološke pridelave pridelana, ročno nabrana, naravno posušena in po receptih naših starih mam pripravljena zelišča dajejo našim izdelkom dodano vrednost. 

Iz spoštovanja in zaupanja v moč narave pustimo, da ona sama neguje naša zelišča, da sonce, veter, čist zrak, voda in zemlja v njih zbudijo vire zdravilnih moči. Naša, človeška roka poseže v ta naravni tok rasti in dozorevanja zdravilne rastline le trikrat:

  • - ko v nasadu na 1.000 metrih nadmorske višine v neokrnjeno krniško zemljo položi seme zeli;
  • - ko zelišča, zrela in polna učinkovin, previdno ročno oberemo, tako kot so znale naše stare mame;
  • - ko s tradicionalnimi ročnimi postopki iz njih izvabljamo njihove blagodejne »esence« in jih preoblikujemo v naše izdelke.

V njih to čisto, prvinsko moč narave lahko ponudimo tudi vam, da neguje vaše telo in duha. 

 

Za nas, ki delujemo v Hiši zelišč, izraz »ekološko« ne pomeni zgolj delo brez umetnih snovi in nasilnih tehnologij, ampak ga dojemamo mnogo širše: kot celosten pristop, ki skuša naravo razumevati, brezpogojno sprejemati in spoštovati v vsem njenem krogotoku. Narava zna sama poiskati svoje lastno ravnovesje. Zato se želimo od nje nenehno učiti.  


Prisluhnimo ji in hvaležno sprejmimo dragocenosti, ki nam jih ponuja.

 

Smo tudi partnerji Geoparka, ki sledi osnovni ideji geoparkov; združevati varstvo, promocijo in trženje geološke dediščine, ki je prav tu enkratna v svetovnem merilu.

 

Naša zelišča rastejo v dveh nasadih:

  • - na kmetiji V LOGU, stari, zapuščeni domačiji z ohranjeno zaščiteno stavbno dediščino iz 19. stoletja, ki stoji ob vstopu v Krnice, ob poti na Jelenk;
  • - na kmetiji PR`MARKU, ki stoji 1050 metrov nad morjem in je druga najvišje ležeča kmetija v Krnicah, s čudovitim razgledom na slovenske vršace; kmetija se je pred kratkim preusmerila v ekološko kmetijo, kjer lahko kupite zelenjavo, pokušate domače kislo mleko in maslo ter kupite vse izdelke Hiše zelišč.

 

 

 

 

Kdo smo tisti, ki v Hišo zelišč vlaLaragamo svoj trud, znanje in čas?

 

Lara Lapajne Golob izhaja iz okolja, ker so ljudje še vedno tesno povezani z zemljo in njenimi darovi. Svojo prvinsko ljubezen in spoštovanje do narave, ki je vzniknila v njej na rojstni krniški planoti, 1000 metrov nad morjem, je vseskozi negovala v sebi, čeprav jo je želja po novih znanjih zanesla na študij delovne terapije in sociologije. Po končanem študiju je zaposlitev našla v podjetju svojega moža, kjer sedaj skupaj vodita posle in kjer ji ne manjka možnosti za nove izzive.  Iz želje po nečem novem je vpisala še magisterij iz managementa, vzporedno pa je vse bolj zorela želja, da bi vse svoje znanje združila s svojo ljubeznijo do narave in naravnega. Tako se je spontano rodila ideja o Hiši zelišč, ki sta jo ustanovili skupaj z dolgoletno prijateljico Ireno, s katero sta že v svojih najstniških letih razmišljali o tem, kaj bi lahko skupaj počeli, da bi bilo hkrati užitek in delo.

Energijo za delo pa najde pri svojem možu ter v svojih treh najljubših konjičkih: živalih, rožah in dobrih knjigah. Dragocen pa je tudi čas, ki ga preživi s svojimi najbližjimi ali na urici rekreacije sredi sproščujočih moči narave.

Znanje o tradicionalni uporabi zdravilnih rastlin sta ji dali že mama in stara mama, nadgradila pa ga je na različnih tečajih, seminarjih ter s študijem literature.

Izobraževanja:

- tečaj aromaterapije (osnove aromaterapije, izdelava naravne kozmetike 1 in 2, psihoaromaterapija)
- tečaj klasične masaže telesa