Hiša zelišč - Narava iz Vrhov

Plahtica

 

Plahtica je dobrodošla pomoč pri ženskih težavah

 

 

Kaj pravi zgodovina o plahtici?

 

Plahtico poznamo pod različnimi imeni. Eno najbolj znanih pri nas je Marijin plašček. Prvič je bila s takih imenom zapisana v 16. stoletju v Tragusovi Zgodovini rastlin (History of Plants). Kot mnogo drugih rastlin, je bila tudi plahtica posvečena devici Mariji. Ta naj bi simbolizirala Marijin plašč, ki je ščitil vse pomoči potrebne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plahtica ima na robu listov posebne reže, skozi katere v vlažnem vremenu in ob jutrih  izloča kapljice vode, ki se stekajo proti sredini lista. Prav te kapljice rose so vzbudile veliko zanimanje alkimistov, celo tako veliko, da so jih uporabljali pri poskusih ustvarjanja zlata. Prav od tu je plahtica dobila tudi rodovno ime Alchemilla.

 

 

 

 

 

Kako plahtica deluje?

 

Pri ženskih težavah

 

Zelišče je zelo priljubljeno zdravilo pri vseh vrstah ženskih težav. Uporabljamo jo od najstniških let in vse tja do konca menopavze. Čaj iz plahtice pijemo pri močni in predvsem pretirani menstrualni krvavitvi, ob bolečinah in krčih, ki jih povzroča mesečno perilo, ob različnih motnjah v menstrualnem ciklu (neredne menstruacije, izostanki le teh). Plahtica krepi maternične vezi ter jo krepi pred zanositvijo in po porodu. Odpravlja beli tok in je zelo dobrodošla pomoč pri težavah v meni.
V obliki sedeče kopeli jo velja preizkusiti pri infekcijah s kandido, saj pomaga vzpostaviti zdravo vaginalno floro.

 

Krepitev pred zanositvijo in v poporodnem času

 

Priporoča se pitja čaja plahtice po porodu, še posebej v kombinaciji z rmanom. Pomaga uravnovesiti delovanje ženskih organov in pri »izčrpanosti v trebuhu«
Uživale naj bi jo tudi ženske, ki načrtujejo zanositev, saj krepi maternico. Priporoča se pitje čaja, ob zanositvi pa uporaba sedečih kopeli.
Med nosečnostjo se uživanje plahtice odsvetuje.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S takšnim čajem se pustimo razvajati po porodu. Uravnal bo raven hormonov v telesu in nas pomagal umiriti ob napornem dnevnem in nočnem ritmu.

Iz suhih rastlin si pripravimo mešanico in jo shranimo  v steklen kozarec, v suh in temen prostor.

 

 

 

 

 Pri celjenju ran

 

Plahtica je v ljudskem zdravilstvu zelo cenjena rastlina za pomoč pri celjenju ran, saj kot adstringens ustavlja krvavitve. Ima izjemno moč celjenja rane ob izgubi oz. puljenju zob. Z grgranjem prevretka plahtice ali tinkturo plahtice tako celimo rane in razjede v ustni votlini.
Prav tako se je plahtica izkazala za učinkovito zdravilo pri vnetih ranah ali izpuščajih na koži. Izpiranje s prevretkom plahtice bo težave učinkovito omililo.


Uporaba za ostale namene

 

Pomagala naj bi tudi pri težavah z jetri. Kot močan adstringens je učinkovita pri črevesnih vnetjih, driski in griži. Po nekaterih podatkih je zdravilna tudi pri nespečnosti in sladkorni bolezni.

 

 

 

Izdelki Hiše zelišč s plahtico

 

 

                                                                                                     

 

 

 

 

 

 

Zeliščne kapljice plahtice so kapljice za ženske! Plahtica je rastlina, ki blagodejno vpliva na vse ženske težave, od najstniških let in vse tja do konca menopavze. S kapljicami si pomagamo uravnati menstrualni ciklus, preženemo krče in bolečine ter krepimo maternične vezi. So tudi blagodejna pomoč pri težavah v menopavzi.

Plahtica se priporoča ženskam pred in po nosečnosti, med nosečnostjo pa naj se rastline rajši izogibajo, saj povzroča rahle krče maternice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rman in plahtica kraljujeta v zeliščni mešanici ženskega čaja, saj s svojimi učinkovinami blagodejno vplivata na težave, s katerimi se soočajo ženske od najstniških let in vse tja do konca menopavze.