Hiša zelišč - Narava iz Vrhov

Vijolica (Viola tricolor)

Vijolica ali mačeha - pravi čistilec telesa.

 

 

Vijolicam marsikje pravijo mačehe in so bolj kot v zeliščnem, znane v okrasnem vrtu

 

Kaj pravi zgodovina o vijolici?

Vijolicam marsikje pravijo kar mačehe. Kako je rastlina dobila takšno ime? Od blizu si oglejte cvet vijolice in videli boste, da je sestavljen iz različno oblikovanih in obarvanih venčnih listov. Spodnji venčni list predstavlja mačeho, ob njem nameščena lista njeni hčerki, zgornja, odmaknjena in drugače obarvana venčna lista pa njeni pastorki.


Vijolice naj bi bile zelo učinkovite za zdravljenje strtih src. V ljubezenskih napojih so jih uporabljali že od nekdaj. V Shakespearovi igri Sen kresne noči so ljubezenske kapljice z vijolicami tako začarale Titanijo, da se je zaljubila v nekoga z oslovsko glavo.


V srednjem veku so pripravke iz vijolic dajali otrokom ob kožnih izpuščajih, napadih kašlja in krčev.Kako vijolice delujejo?Pri kožnih obolenjih


Uporabljamo jo lahko tako notranje kot zunanje. Notranje se uporablja v obliki čaja, zunanje pa kot obkladek in čistilni tonik.

Vijolica je učinkovita pri lažjih kožnih obolenjih, ekcemih in aknah. Umivanje s poparkom je zelo blagodejno pri srbeči koži.Pri čiščenju sečnih poti in krvi

Ker je vijolica blag diuretik, je učinkovita pri čiščenju sečnih poti in odvajanju vode iz telesa. Prav zaradi teh učinkovin jo priporočajo pri zdravljenju revme, cistitisa in pri težavah z odtekanjem seča.


Vijolica velja tudi kot zelišče za čiščenje krvi.


Pri izkašljevanju


V ljudskem zdravilstvu se vijolica uporablja tudi pri vnetjih dihalnih poti, prehladnih obolenjih, bronhitisu in oslovskemu kašlju.

Pospešuje izkašljevanje ter čisti pljuča in prsni koš.