Hiša zelišč - Narava iz Vrhov

Šipek (Rosa canina)

 

Kaj pravi zgodovina o vrtnicah?

 
Ime rosa izhaja iz grške besede rodon, ki pomeni rdeč.  Najbolj znana zeliščna vrtnica je francoski šipek Rosa gallica »Officinalis« prastara vrsta vrtnice, ki so jo vzgojili Grki in Rimljani, je prek trgovskih poti prišla v srednjo Evropo. Danes je njen dom južna in srednja Evropa pa vse do Male Azije. V Alpah jo najdemo vse do 1300 m nadmorske višine.

Hildegard iz Bingna je med drugim o vrtnici zapisala: Vrtnica je hladna in ta hlad ima v sebi koristno mešanico. Kdor je nagle jeze naj vzame vrtnico in malo žajblja, to zdrobi v prah in kadar bo postal jezen, naj to drži pred nosom.“

Angleški pomorščaki so plod vrtine-šipek v 2. Svetovni vojni uporabljali kot nadomestek citrusov.

Vrtnici so pripisovali lastnost, da suši in hladi, zato so jo v srednjem veku uporabljali predvsem proti vročini in driskah, opeklinah in gnojnih poškodbah. Pomembno zdravilo vse od srednjega veka do 20. stoletja je bilo rožno olje, ki so ga uporabljali kot osnovo pri pripravi pripravkov za zunanjo in notranjo uporabo.

 

 
Kako vrtnice delujejo?


Znanstveno je priznana uporaba cvetnih listov vrtnic pri lažjem vnetju sluznic v ustih in žrelu. V izkustvenem zdravilstvu pa se zaradi čreslovin uporabljajo pri driski in tudi pri prehladnih obolenjih. Zunanje se jih uporablja pri bolečinah in lažjih ranah.

Za zdravljenje vnetij pripravimo čaj iz cvetnih listov za grgranje, izpiranje ali umivanje. Za hlajenje  je učinkovito rožno olje, ki ga lahko pripravimo sami ali eterično olje vrtnice.

Sadež vrtnice-šipek je priljubljen v zeliščnih čajih, saj vsebuje veliko več vitamina C kot navadni šipek.

Cvetne liste uporabljamo tudi v čajnih mešanicah za izboljšanje okusa in lepši izgled čajev. Prav tako je poznan njihova uporaba v kulinariki. V nasprotju z drugimi vrtnicami njeni cvetni listi ohranijo vonj tudi po sušenju.

 

Pri nas najbolj poznana vrsta divje rastoče vrtnice je rosa canina ali navadni šipek. Plod oz. šipek t.i. pasje vrtnice vsebuje veliko vitamina C in se ga uporablja za zimske čaje in sirupe.

 

Uporaba v aromaterapiji


Eterično olje vrtnice deluje proti učinkom staranja.Sprošča, dvigne razpoloženje, uravnoveša, vzpodbuja vztrajnost in ljubezen. Pomaga ko smo žalostni, depresivni, razočarani in žalostni.


Cvetna voda vrtnice uravnoveša ekstremna stanja kože. Kot tonik se uporablja za vse tipe kože, še zlasti je učinkovita pri suhi, občutljivi  in razdraženi koži. Kožo čisti, revitalizira, regenerira, deluje tonično in gladi gubice. Ureja količino sebuma v koži, uravnava pH, izboljšuje prekrvavljenost, oža pore, deluje čistilno in blaži dermatitis ter predvsem ohranja zdravo polt.

Poznana je tudi t.i. Rosa mundi (lat. vrtnica sveta) -Rosa gallica »Versicolor« . Ime je dobila po Rosamundi Clifford, nezadovoljni ljubici angleškega kralja Henryja II.. Poleg teh so med zeliščnimi vrtnicami cenjene tudi  Rosa Rugosa, Rosa centifolia, Rosa x damascena in Rosa canina


Zanimivosti

 
V Britaniji so med drugo svetovno vojno želi divji šipek, da so iz njega pridobivali dodatke vitamina C za otroke.

Rožno olje so tradicionalno uporabljali tudi za maziljenje britanskih monarhov med obredom kronanja.

Rožna voda vrtnic je pomembna začimba v bližnjevzhodnih kuhinjah. Tradicionalno turško sladico »turški med« , ki je narejena iz škroba in sladkorja, začinijo prav z rožno vodo in še obilno potresejo s sladkorjem.

 

Danes sta po gojenju vrtnic najbolj znana Iran in Bolgarija.

 

Izdelki Hiše zelišč z vrtnicami

 

Hišni čaj je aromatičen zeliščni čaj za vsakodnevno pitje. Osvežujoči citronki smo dodali nežne cvetove vrtnic, ki s svojim okusom in nežnim vonjem čaju dodajo posebno cvetno noto.